top of page
tszarafinski

Overstromingen in China en de driekloven dam.

De mensen van Wuhan hebben het zwaar en ik heb het erg met hun te doen. Eerst werden ze getroffen door het virus, doordat de overheid langzaam actie ondernam, moesten ze in de meest extreme quarantaine die de wereld heeft gezien, van Januari tot en met April 2020, kon niemand in of uit de stad. Nauwelijks 2 maanden later worden Wuhan en Hubei getroffen door de ergste overstromingen sinds 1998, al vanaf Juni is de regenval ongenadig, de hemel treurt en de rivieren treden buiten hun oevers.



Wuhan ligt stroomafwaarts van de machtige Driekloven dam. Deze dam waarvan de bouw is begonnen in 1995 en afgerond in 2006 zou de stroom aan water moeten kunnen reguleren en was aangeprezen als de oplossing voor duizenden jaren aan overstromingen in de Yangtze delta. In 2003 werd gemeld dat de 3 kloven dam de ergste overstromingen in 10.000 jaar kon voorkomen, in 2007 werd dat bijgesteld naar de ergste overstromingen in 1000 jaar, in 2008 werd dat 100 jaar en nu in 2020 moet je daar niet over beginnen. Overstromingen zijn een onderdeel van China’s 5000 jaar lange historie en een lot wat aanvaard moet worden.


De drie kloven dam is een enorm prestigeproject en iedere negatieve uiting wordt gezien als gezichtsverlies en moet onderdrukt worden door de overheid. De dam staat symbool voor wat Chinese staatsbedrijven kunnen presteren in constructie en engineering. Momenteel is er de Chinese Geoloog Fan Xiao die zich negatief uit over de gevolgen voor natuur en de beperkte capaciteit die de dam heeft om overstromingen tegen te gaan. Daarnaast is er de Duits Chinese ingenieur Wang Weilou die twijfels heeft over de integriteit van de dam, omdat het ontwerp, de bouw en de kwaliteitscontrole alle drie zijn uitgevoerd door hetzelfde staatsbedrijf. Hij heeft ook zorgen over de kwaliteit van het beton. Dit zijn berichten waar niemand blij van wordt. Of het waar is en of de situatie ernstig is weet je nooit in China, problemen worden stilletjes op de achtergrond behandeld. Dit zorgt voor nog meer speculatie.


Als ik zelf naar de dam kijk als een ingenieur, zou ik hem anders ontworpen hebben. (Beste stuurlui staan altijd aan wal) Dit heeft te maken met de eigenschappen van beton, beton kan ontzettend goed tegen compressie, maar heel slecht tegen doorbuiging. Ik zou een halfronde dam ontwerpen, die gaat daar beter mee om. Groot probleem is natuurlijk de kosten, dit maakt de dam nog langer en duurder.


De dam is controversieel, zelfs in China. Tijdens de twee sessies stemde de volksvertegenwoordiging van China (soort van mega parlement met meer dan 2000 leden) voor de bouw van de drie kloven dam (1776 voor, 177 tegen, 664 geen stem), uiteindelijke resultaat 63% is voor de bouw. Je zou zeggen dat dit een dikke meerderheid is, maar in het parlement van China is nog nooit iets tegen gestemd, sinds de oprichting in 1949 zijn alle besluiten van het politbureau aangenomen. Normaal zit de goedkeur zelfs rond de 90% of meer. Bijvoorbeeld een ander controversieel besluit om de maximumtermijn van 10 jaar te verlengen voor Xi Jingping had 2964 leden die voorstemde en 2 tegen….dit is normale gang van zaken.


De Drieklovendam heeft zeker negatief effect gehad op mens en natuur. Heel veel mensen, miljoenen mensen, moesten verhuizen vanwege de dam, ook is de natuur aangetast doordat de dam de rivier in tweeën hakt, een groot probleem voor migrerende dieren. MAAR, er is een grote maar, de driekloven dam genereert een hoop elektriciteit, schone energie waar geen steenkool voor verbrand hoeft te worden, geen CO2 uitstoot. Er zitten in totaal 32 gigantische turbines (en nog 2 “kleintjes”) in de dam die een giga, nee een terra, hoeveelheid elektriciteit generen, we hebben het over 87 Terra-Wattuur per jaar, Nederland gebruikt 109 Terra-Wattuur, de dam zou Nederland in 80% van zijn elektriciteit kunnen voorzien. Daarom heeft de dam zich ook al terugbetaald. Wat dit betreft is het een geweldig succes.


Op 9 Juli 2020 gaan alle sluisdeuren open van de driekloven dam om de druk op het reservoir te verlichten. Water van de Yangtze rivier snelt door naar Wuhan, Nanjing en uiteindelijk gaat het bij Shanghai de zee in. De dam moet ingeven, het meer zit al over het maximum. Op het moment van dit schrijven 22 Juli zit de dam nog steeds op zijn maximum, maar lijkt het goed vol te houden en zal dat nog een paar weken moeten doen.


Klimaatverandering heeft hier ook mee te maken. Het is een globaal probleem wat ook zijn effecten heeft op China. De verwachting is dat het zuiden natter wordt met meer regenval en het noorden juist droger. Deze extreme weersomstandigheden zullen vaker gaan voorkomen.


Geboren in Zeeland ben ik bekend met de strijd tegen water. De zee geeft en de zee neemt. Dit is een strijd die eeuwig voortduurt. Dijken zullen breken, soms zal land weer zee worden, dan weer polder en voor de mensen in Hubei is het eenzelfde verhaal, niet met de woeste zee, maar met de machtige Yangtze. De dam en de overstromingen zijn nu met elkaar verbonden.


In China worden deze momenten aangehaald om helden te creëren, brandweermannen en soldaten die zich in camaraderie verzetten tegen het water. Boeren die hun dorp opofferen zodat een extra reservoir gecreëerd kan worden. De communistische partij weet het altijd mooi te vertellen.


Begrijp goed dat dit opinie is en lees hieronder nog meer artikelen over de drieklovendam en de overstromingen in China.



Dit artikel is geschreven door Theoootje. Een Nederlandse zeeuw die al meer dan 10 jaar in China werkt en woont. En een van de podcast hosts is van Uit China. Een China gerelateerde podcast die je hier kunt vinden. Hij heeft ook een youtube kanaal waar hij informatieve filmpjes maakt over China.

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page