top of page
Writer's pictureMartin Bloks

Wat zijn de nadelen van studeren in Nederland?

Zhihu is een vraag en antwoord site in China. Waar gewone chinezen vragen kunnen stellen en antwoord aan elkaar kunnen geven. Een van de vragen was: 荷兰留学有什么弊端? (wat zijn de nadelen van studeren in Nederland) Hier onder vind je de Nederlandse vertaling van het bericht. Het Chinese origineel geschreven door Lulu在荷兰 is hier te vinden. Ik heb al eerder een antwoord van Lulu在荷兰 vertaald en op mijn site gezet. Die kun je hier vinden.



Vertaling:


Ik heb die vraag al vaak voorbij zien komen. Na lang nadenken weet ik nog steeds niet goed hoe ik die vraag moet beantwoorden. Ik woon al bijna 7 jaar in Nederland en nadelen kwamen niet direct bij mij op. Natuurlijk zijn er aspecten die ik niet leuk vind, maar die zijn niet anders dan de problemen waar elke buitenlander mee worstelt tijdens het assimeleren in een nieuwe cultuur. Die problemen beperken zich niet alleen tot Nederland, maar zijn inwisselbaar met de problemen die we tegenkomen in elk ander land buiten China.


Na lang denken ben ik dit moment ben ik tot de volgende ‘nadelen’ gekomen:


1. De taal kan het leven ongemakkelijk maken: Nederlanders spreken allemaal Engels, maar uiteindelijk is Nederlands de echte moedertaal. De informatie in de winkels, medische borden in het ziekenhuis en de post van de gemeente zijn allemaal in het Nederlands. Wanneer je een introverte persoonlijkheid hebt en je niet graag je mond open trekt om vragen te stellen, dan ga je het hier lastig hebben. Want je zult een hoop dingen niet kunnen lezen; maar als je een vraag stelt aan iemand, bijvoorbeeld een winkelmedewerker, een voorbijganger of een klasgenoot dan zal die vraag snel beantwoord worden. Je kunt ook Nederlands studeren en langzaam meer en meer begrijpen.


2. Het medische zorgsysteem is niet hetzelfde als bij ons: toen ik net in nederland aankwam durfde ik bijna niet ziek te worden. Gelukkig is mijn gezondheid behoorlijk goed. Soms was ik wel verkouden of had ik griep, maar ik heb nooit naar het ziekenhuis gehoeven. Het Nederlandse medische systeem heeft huisartsen die verbonden zijn aan de plek waar je woont. Als jij je niet lekker voelt moet je eerst een afspraak maken met de huisarts. Dit soort huisartsen zijn generalisten ze kunnen alles behandelen, maar kunnen niet goed tot de essentie doordringen. Als een huisarts je niet goed kan behandelen word je doorverwezen naar een specialist. Het hele process kost je erg weinig geld, omdat de nederlandse overheid elke maand 50 euro (van studenten) en 90 euro (geen studenen) afdwingt aan verzekeringsgeld. De ziekenhuizen en de huisartsen kunnen die verzekeringen gebruiken om hun kosten te vergoeden.


Toen ik net in Nederland was dacht ik dat naar de dokter gaan een gedoe was, maar ik ben langzaam de regels gaan begrijpen en vind het systeem nu best goed. Het reduceert het wachten in de rij in het ziekenhuis enorm en vergroot de efficientie.


3. Het kopen van kleding en schoenen is moeilijk, vanuit het perspectief van mensen die wat korter zijn. Nederlandse mannen zijn gemiddeld 1 meter 83 en vrouwen zijn gemiddeld 1 meter 73, dus kledingmaten voor mannen onder 1 meter 70 of vrouwen van onder 1 meter 60 zijn heel lastig te vinden. Een van mijn Chinese klasgenoten op de universiteit heeft maatje 34. In Nederland kan ze alleen maar kinderschoenen kopen.


4. Elk bedrijf heeft lange wachttijden: dit ben ik me gaan realizeren toen ik even terug thuis was tijdens de zomervakentie. Bij ons gaat alles supersnel. Eten in een restaurant, het verstellen van kleding bij een kleermaker, het kopen van een auto of meubels alles gaat heel snel. Het is de snelheid van een opkomende economie. In nederland echter kost naar een restaurant gaan makkelijk 3 uur. Tussen het voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht moet je altijd wachten. Als je een auto wil kopen moet je 3 maanden van tevoren reserveren. Wanneer je een bruidjurk wil laten maken moet je 2 maanden wachten. Wanneer studenten aankomen in nederland moeten ze zich gelijk aanpassen aan deze langzame europese levenstijl.


Meer kan ik niet bedenken, wen langzaam aan al het nieuwe


25 views0 comments

Comments


bottom of page