Waarschijnlijk heeft u niet de films gezien, maar wel al gehoord van de term “wolf warrior diplomacy”. Het is een nieuwe diplomatieke benadering door Beijing welke agressiever en meer recht door zee is. Iets wat we in het westen nog niet gewend zijn van de Chinezen.
De term “Wolf Warrior” komt van een soort Chinese Rambo films. Rambo kon eigenhandig een heel leger Russische soldaten verslaan en de Chinese variant doet hetzelfde met Amerikaanse huurlingen. Net zoals zijn tegenhanger zijn de blockbusters voorzien van een gezonde dosis nationalisme. Heerlijk avondje op de bank met voorspelbaar vermaak. Maar de diplomatieke variant is iets minder vermakelijk en daar komen de Australiërs recentelijk achter.
China is al lang met zijn opmars bezig in de wereld. In de afgelopen 20 jaar is China gegroeid van een kleine nietsbetekenend economie tot de onbetwiste nummer 2 en zal in de toekomst de nummer 1 van de wereld zijn. Die economische macht komt ook met een grote invloed en zeggenschap, zeker over de buren en directe handelspartners. Als je kijkt naar het dagelijkse Nederlandse nieuws, zou je dit niet zeggen. De altijd luidruchtige Amerikanen stelen de show. Trump twittert weer iets absurds en het nieuws springt erop. China bleef stilletjes op de achtergrond…. tot voor kort. In de huidige gepolariseerde wereld waar mensen alleen maar naar de extremen kijken, goed en kwaad, zwart en wit, komt China er niet door met zijn boodschap. Dus vanuit Beijing zijn de diplomaten geïnformeerd om de nuance te laten vallen.
Chinese cultuur is doorspekt met nuance, neem nou taoïsme, met Yin en Yang. Yin en Yang staan voor donker en licht, hard en zacht, mannelijk en vrouwelijk. Westerlingen zien het altijd als het één of het ander, maar in China is dat helemaal niet zo. Het vloeit in elkaar over, er is een balans, het heeft elkaar nodig. Als je te hard bent kun je de kracht van de klap niet absorberen en daardoor breken, als je te zacht ben kun je de kracht van de klap niet tegenhouden en je positie verliezen.
Het kwam daarom ook als een onverwachte klap voor Australië dat ze allemaal sancties en tarieven opgelegd kregen die hun economie diep raakten. Hoe begon deze diplomatieke uitspatting? Australië nam de heldhaftige taak op zich om leider te worden van een groep landen met een verzoek aan China: “Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de oorzaak van Covid-19 in China.” Dit is geen onredelijk verzoek, maar voor de Chinezen, diplomatiek heel gevoelig, het onderzoek kan leiden tot kritiek op de overheid, de communistische partij en dat is in China ongewenst. Ze hebben met flink wat propaganda zichzelf en de wereld laten zien, dat ze het juist heel goed hebben gedaan, ze hebben het zelfs het beste gedaan, alleen de communistische partij kon zo goed en rigoureus actie ondernemen. Kijk maar naar Amerika waar het helemaal de soep in loopt.
Dat Australië die taak opnam, was opzienbarend aangezien hun economie voor export (32%) en import (19%) heel erg afhankelijk is van China, daarnaast is China de grootste buitenlandse investeerder (72%) in Australië, voornamelijk in de vastgoedmarkt en het onderwijs. Dus China is simpelweg de nummer 1 cash-cow voor Canberra. De Chinese diplomaat Cheng Jingye kon daarom een harde positie innemen. Hij moest zijn land verdedigen en was daarom vrij duidelijk in zijn woorden (link naar volledig interview onderaan dit artikel toegevoegd):
“Het Chinese publiek is gefrustreerd, ontzet en teleurgesteld met wat Australië doet (Landen oproepen tot een onafhankelijk onderzoek). Op de lange termijn, als het van kwaad tot erger gaat kunnen mensen denken, waarom zou ik naar zo een onvriendelijk land gaan? De toeristen twijfelen aan een bezoek, de ouders van studenten twijfelen aan een studie voor hun kind in Australië. Het is aan de mensen om die beslissingen te maken. Dus misschien denkt het (Chinese) volk, waarom zou ik een Australische wijn drinken of een Australische steak eten?"
Een week later werden een aantal grote rundvlees importeurs geblokkeerd. Nog een week later werd er een tarief of gerst (voornamelijk gebruikt om bier te brouwen) ingevoerd en nog recentelijker een negatief advies vanuit de overheid voor Chinezen om in Australië te studeren en te reizen. Kijk, dat is met woord en daad. Al deze maatregelen schaden de Australische economie. Australie heeft zijn klacht bij de Chinese ambassade neergelegd en China blijft stil…. En Beijing hoeft ook niet echt een reactie te geven, hun belangen zijn minimaal, ze kunnen alleen maar winnen. Het is een asymmetrische relatie. China heeft veel meer te duchten van Amerika en Europa waarmee de handelsbelangen vele malen groter zijn.
Australië zit in een lastig pakket, de president geeft aan dat hij zijn lands normen en waarden nooit zal opgeven voor economisch gewin, maar gaat het Australische volk daar ook in mee? Australië zit aan de andere kant van de wereld, ver van Amerika, heeft een westerse cultuur, maar is voor zijn handel afhankelijk van Azië. In afgelopen jaren zijn veel rijke Chinezen geëmigreerd naar Australië en die hebben ook een zekere grip op de politiek gekregen. De Chinese diplomatiek is harder geworden en heeft recentelijk veel geleerd van Amerika en Trump. Ze zullen niet schuwen om dezelfde tactieken op het westen los te laten in het belang van hun partij. Het is niet geheel onverwacht en onterecht, ze hebben nu de macht om dit te doen, ze zijn de tweede economie in de wereld, ze hebben een paar extra hefbomen op hun diplomatieke bedieningspaneel.
Met geld komt macht, met macht komt verantwoordelijkheid. De toekomst zal uitwijzen hoe China met die verantwoordelijkheid zal omgaan. Ook wij in Nederland als klein kikkerlandje moeten goed nadenken hoe we met deze nieuwe diplomatieke situatie omgaan en zullen beter moeten samenwerken met de EU, samen staan we sterker. Wie weet drukt de Chinese overheid binnenkort op een knopje om de Nederlandse politiek de mond te snoeren.
Begrijp goed dat dit opinie is, lees meer stukjes om je eigen mening te verrijken.
Dit artikel is geschreven door Theoootje. Een Nederlandse zeeuw die al meer dan 10 jaar in China werkt en woont. En een van de podcast host is van Uit China. Een China gerelateerde podcast die je hier kunt vinden. Hij heeft ook een youtube kanaal waar hij informatieve filmpjes maakt over China.
Commentaires